Hoe Google ons dwingt onze open source app slechter te maken

Profielfoto van Mark Vletter
Mark Vletter
20 oktober 2022
Clock 3 min

Lees je Marks verhalen graag? Meld je dan nu aan voor zijn maandelijkse nieuwsbrief vol verhalen die jou en je onderneming helpen groeien. 

Met de Voys App bel je eenvoudig en overal met je zakelijke telefoonnummer via je mobiel. De app wordt dan ook veelvuldig gebruikt door onze klanten. Zoals sommigen van jullie misschien hebben gemerkt, hebben we al een paar weken geen updates uitgebracht voor de Android versie van de app. De reden is dat Google dit niet toestaat. Omdat dit ook invloed heeft op de prestaties van de app, wil ik deze (frustrerende) situatie met jullie delen.

We gebruiken je contacten zodat je ze kunt bellen

De Voys App is een zogenaamde dialer-app en daarvoor hebben we toegang nodig tot je contacten. Omdat Voys een zeer privacy-bewust bedrijf is, doen we niets met de contacten. Ze blijven op je telefoon, we uploaden ze niet, we gebruiken ze alleen voor de app.

We vragen gebruikers om toestemming om de contacten in de app te gebruiken, wat jullie allemaal doen: het bellen van je contacten is immers de reden waarom we de app hebben ontwikkeld. Als een nieuwe gebruiker de app installeert, leggen we direct uit dat we je privégegevens privé houden.

Google ‘denkt dingen’ in plaats van naar de code te kijken

Dat klinkt allemaal logisch, zou je zeggen. Maar nu heeft Google bedacht dat we de contacten uploaden zonder dit te melden. We hebben dit aangekaart en uitgelegd dat dit niet zo is, maar krijgen elke keer nul op het rekest.

In een poging om onze app weer goedgekeurd te krijgen, hebben we een aantal elementen die de performance van de app juist verbeterden, weer verwijderd:

  • De caching van contacten en avatars naar een lokaal bestand, wat de app in v7.8.0 een enorme performance bump gaf.
  • Het verplaatsen van dit caching proces naar Android native code in v7.10.0.

Met het verwijderen van deze features presteerde de app niet alleen minder goed, Google bleef de app nog steeds afwijzen.

Ook het opsturen van een demo-app om Google te laten zien hoe de code werkt was zonder effect. En let wel: we hebben het hier over een app die open-source libs gebruikt, dus iedereen in de wereld kan onze code zien, inclusief Google.

We zijn nu bezig met de decryptie van netwerk verkeer om te laten zien dat we niets met de contacten doen, iets wat ze gewoon in de code kunnen zien!

Google: we verwijderen je app uit de store

Al onze inspanningen leiden tot niets anders dan frustratie. Tot overmaat van ramp heeft Google zelfs gedreigd onze app volledig uit Google Play te verwijderen!

We hebben in de afgelopen jaren geleerd dat een afwijzing door Google vaak willekeurig is en het vrijwel onmogelijk is om de situatie te bespreken met een echt mens aan de kant van Google. Vaker beland je in een bot-reactielus waar je niet meer uitkomt. En we zijn niet de enigen met dit probleem.

Onze laatste poging om de app te redden

Welke opties zijn er nog? We zijn nu voorbereidingen aan het treffen om tegen Google te zeggen dat we wel contacten uploaden – iets dat we absoluut niet doen – alleen maar om onze app in de store te houden. Een bizarre oplossing – als het al werkt.

Beste Google. Wij zijn één van de meest privacy-bewuste bedrijven die je kunt vinden, we klagen zelfs overheden aan omdat we de privacy van onze gebruikers willen beschermen. Stop met ons te dwingen om dingen te zeggen die we niet willen zeggen en dingen te doen die we niet willen doen. Dingen die de app ook nog eens aanzienlijk slechter maken voor de gebruikers. Wij kunnen en willen beter doen voor onze klanten!

De code bekijk je hier

Zelf een kijkje nemen in de code waar we het over hebben? Voor onze apps hebben we verschillende bibliotheken ontwikkeld, waarmee ook andere bedrijven hun eigen iOS app en Android app kunnen bouwen. Deze waren al open source. We hebben inmiddels ook de hele app open source gemaakt. En voor de nerds: ja, we hebben een Responsible Disclosure program.

En wat nu?

We blijven er alles aan doen om te zorgen voor goed presterende, betrouwbare apps en houden je op de hoogte. Goed om te weten: ook wanneer de Voys App uit de Play Store wordt gehaald, blijft jouw gedownloade app gewoon werken. Heb je nog vragen over de situatie, neem dan vooral even contact met ons op via 050 7009920 of info@voys.nl. Of laat het me weten via Twitter: @MarkV.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Ga naar het blogoverzicht
Persoonlijk klantcontact én efficiënt werken: de perfecte combinatie

Van 30 oktober 2024

Persoonlijk klantcontact én efficiënt werken: de perfecte combinatie

Lees verder Arrow right
Een succesvol klantcontactcenter? Voorkom deze 5 valkuilen voor meer tevreden klanten

Van 8 oktober 2024

Een succesvol klantcontactcenter? Voorkom deze 5 valkuilen voor meer tevreden klanten

Lees verder Arrow right